








|
Sådan kommer du rundt på øen
Tog eller bil er de bedste muligheder, når du skal rundt på øen. Men på korte strækninger kan du vælge taxi, bus eller en lejet scooter.
Lige ankommet De fleste danske turister og erhvervsfolk ankommer til øen via lufthavnene i Palermo eller Catania. Hvis du er på charterferie, behøver du ikke spekulere på, hvad du kommer videre herfra, men ellers kan du vælge at køre ind til byen fra lufthavnen i tog eller med taxi.
Specielt lufthavnen ved Palermo ligger langt fra selve byen. En taxi koster over 500 kroner, så her kan det bestemt betale sig at tage et af de hyppige, hurtige tog ind til centrum.
Jernbanen - kommer de fleste steder Netop togstrækningen fra lufthavnen til Palermo by er tosporet det meste af vejen og fungerer fint, men ellers kræver togrejser på Sicilien lidt tålmodighed. Sicilien er meget bjergrig, så sporene må snor sig igennem dalene og ud og ind langs kystens bugter. På flere strækninger er der desuden kun et enkelt spor.
Der findes fire forskellige togtyper på Sicilien. Intercity kører hurtigst, men standser kun få steder: 1. Intercity: Kører ekspres mellem de italienske storbyer. Forhøjet billetpris. 2. Interregionale: Kører hurtigt mellem de større byer. 3. Espresso: Stop i de fleste byer. 4. Diretto: "Bumletog", der stopper ved alle stationer.
Jernbanen løber næsten hele vejen rundt langs kysten og krydser ind over den midterste og østligste del af øen, så man har mulighed for at nå frem til alle de vigtigste byer på Sicilien.
Bil - hurtigt frem på de gode motorveje De færreste danskere vil køre helt hjemmefra og til Sicilien - det er meget langt. Men har man alligevel modet og kræfterne, kan man vælge at sejle over til Sicilien fra Reggio di Calabria. De hurtigste hydrofoilbåde med plads til biler ovre på cirka 25 minutter. Man kan også spare noget af køreturen fra Danmark ved at tage en færge fra Napoli til Palermo. Sejltiden er cirka 11 timer.
Er man kommet til øen med fly, kan man med stor fordel leje en bil. Det er ikke så dyrt som herhjemme - regn med 500 kroner pr. dag for en lille bil - og vejene på Sicilien er blevet meget bedre den sidste snes år. Der er biludlejning i forbindelse med lufthavnene i Palermo og Catania, men bilen kan også reserveres hjemmefra, da alle de internationale biludlejningsfirmaer også er at finde på Sicilien.
Især etableringen af et motorvejsnet langs hele nordkysten og tværs over øen fra Palermo til Catania har gjort det nemt at komme hurtigt rundt. Sidstnævnte strækning er en stor og speciel oplevelse, for du kører næsten hele vejen på en lavbro, der løber gennem bløde, bundvåde dale, den ene efter den anden. Kun i lavlandet vest for Catania ligger motorvejen direkte på jordoverfladen.
De fleste motorvejsstrækninger er gratis, men fra Messina til Cefalu eller til Catania betales der en afgift på samme måde, som vi kender det fra nogle af broerne herhjemme.
Uden for byerne er det øvrige vejnet af varierende kvalitet, men de fleste steder absolut brugbart. I bjergene kan sidevejene være så smalle, at to biler har svært ved at passere hinanden, og ofte er rabatten meget blød eller sammensunken. Her skal der køres med forsigtighed. Til gengæld er naturen så betagende, at den oplevelse kan være hele umagen værd.
Og så er der det med færdselsreglerne. På motorvejene kører sicilianerne stort set som vi danskere. Men ellers opfattes trafikreglerne mere som retningslinier end som lov. Urutinerede, danske bilister vil ikke bryde sig om at køre midt i Palermo eller andre store byer, men efterhånden vænner man sig til den sicilianske trafikrytme, som i begyndelsen kan virke kaotisk. Man opdager, at de sicilianske bilister ikke er hensynsløse egoister, men ofte giver plads, når man forsøger at skifte vognbane, og de hjælper til med fagter og vink.
Den bedste opskrift i bytrafikken er tydeligt at markere, hvad du vil foretage dig. Undgå vægelsind og tvetydige signaler, når du kører. Og drop bilkørselen i de værste myldretidsbølger, som er klokken 8-9, 12-13, 15-16 og 20-21 (siestaen midt på dagen skaber to ekstra myldretider).
Bus, taxi eller scooter - gode alternativer Der er selvfølgelig bybusser i de store byer, og de er billige. Billetter kan købes på busstationer eller i tabacchi (kiosker).
Flere busselskaber har skabt et fintmasket net af busruter over hele øen. Find tider og ruter på busstationerne, som i de større byer ofte ligger ved togstationen. De fleste busruter kører ikke om søndagen. Rutebilerne mellem byerne kan være en hurtigere løsning end den tilsvarende togtur - til gengæld er bussen også dyrere.
Taxi er en effektiv måde at komme rundt på inde i byerne - ikke mindst i lokalhovedstaden Palermo, hvor gåafstandene kan være ret store, når man er på seværdighedsjagt.
Taxichaufførerne er som regel frygtløse bilister, som smutter deres hyrevogn ind imellem andre biler, der hvor kun de kan opdage et hul. Det går hurtigt, du kommer frem til den ønskede destination, og chaufførerne er som regel venlige (men taler ikke engelsk, tysk eller fransk).
Befordringsformen er dog ikke specielt prisbillig. Typisk tages der 30 kroner i startafgift og 6 kroner pr. kørt kilometer, men beløbene kan svinge noget fra sted til sted og afhængigt af tidspunkt på døgnet.
Taxier kan bestilles på telefon (hotellerne gør det gerne), eller de holder og venter ved lufthavne og togstationer. Det er ikke altid nemt at praje en vogn direkte på gaden.
Endelig kan man vælge en helt tredje løsning - hvis man er vant til at sidde på tohjulede køretøjer - nemlig at leje en scooter. Så gør man som rigtig mange unge sicilianere: glider næsten altid elegant og ubesværet gennem trafikken.
Scooteren er mest velegnet i ferieområder, hvor man kan bruge den til korte ture rundt i omegnen eller til stranden. Det lokale turistbureau ligger som regel inde med brochurer fra scooterudlejere, eller også støder man på udlejningsbutikkerne på hovedstrøgene i ferieområderne. En scooter kan lejes for en eller flere dage. Priserne varierer meget - men 250 kroner om dagen for en Vespa er ikke atypisk.
|
|
|