Oplev Sicilien Business-2-business Presslounge
Oplev Sicilien
 Madkultur

 Opskrifter

 Rejs på Sicilien

 Kultur & Historie

 Natur & Landskab

 Sicilien i Danmark

 Nyheder

 Links

 Bøger

I byen for at spise

På Sicilien kan du groft sagt vælge mellem to typer spisesteder: Det første er bar-lignende morgen- og frokossteder, hvor du afhængigt af type kan få kaffe, kolde drikke, sandwich, små lokale specialiteter osv. Man spiser hurtigt, som regel stående ved disken, og så er det ud af døren igen. Det andet er egentlige restauranter, som selvfølgelig findes i forskellige prisklasser og kvaliteter.

Baren - den hurtige og lækre løsning om dagen
Det er hårdt arbejde at være turist. Om morgenen indtager man måske sin kaffe på hotellet, men til frokost melder sulten sig med dobbelt kraft i forhold til derhjemme. Mindre sulten bliver man ikke, når man træder ind i en af de gode "barer", hvor sicilianerne foretrækker at indtage deres frokost, før siestaen kalder.

Spisestederne går som regel under navne som "bar pasticceria" (konditori med masser af lækre sicilianske kager), "bar gastronomia" (små anretninger præsenteres i barens disk), "bar rosticceria" (som er Siciliens lidt mere elegante svar på grillbaren) eller "tavola calda". Desuden findes der grillsteder under åben himmel på gaden.

Barstederne ligner ikke de barer, man finder på det italienske fastland, hvor man blot kan nyde en espresso eller lignende. Nej, på Sicilien serverer man herlig mad, for eksempel pasta, arancina (friturestegte risboller med fyld), varme focacce, salater eller desserter.

Restauranter – det sicilianske køkken
At gå på restaurant er for sicilianerne en livsstil - det kræver ikke nogen egentlig anledning. Måske derfor serverer næsten alle restauranter (bortset fra de værste turistfælder) ægte siciliansk mad i god, ja, ofte fremragende kvalitet. Tilmed er priserne de fleste steder absolut rimelige efter danske forhold - og betydelig billigere end for eksempel i det nordlige Italien.

Der findes selvfølgelig rigtig dyre restauranter, men generelt holder de fleste restauranter nogenlunde det samme prisleje - i feriesæsonen i turistområderne får den dog et ekstra hak opad.

Restauranterne betegner sig selv som "ristorante", "trattoria", "osteria" eller "hosteria", og de kan være specialiserede i fiske- eller kødretter (ligesom der også på Sicilien findes enkelte pizzariaer). Men som regel serverer de sicilianske restauranter altid de klassiske sicilianske retter.

På restaurant nøjes man ikke med én ret - det vil være at snyde sig selv, og det er ikke god skik. En forret, to hovedretter og dessert hører sig til, selv om lidt mindre selvfølgelig kan gøre det.

Den gennemsnitlige pris på et pålideligt familiært spisested er 150 kroner for en menu som nedenstående eksempel, der er typisk siciliansk (dog uden vin):
Forret: Antipasto di mare (forskelligt godt fra havet - blæksprutter, krebs, muslinger, fisk osv.).
Første hovedret: Pasta alla norma (den klassiske specialitet fra Palermo - pasta, indkogt sovs af tomater, stegt aubergine, løg og hvidløg med pecorino-ost og friske basilikumblade)
Anden hovedret: Involtini alla Palermitana (benløse fugle)
Dessert: Cassata siciliana (riccotakage).
Acqua minerale, 1 liter mineralvand.

På Sicilien gælder for øvrigt stadig "pane e coperto"-princippet, en lille ekstrapris, som man mange steder betaler for brød og kuvert. Typisk 12 kroner.

Hvis man vil være sikker på at få bord, skal man gå ud at spise, som vi gør herhjemme, nemlig klokken 18-20. Sicilianerne går først på restaurant klokken 21 og derefter. Så er det folkelivet, man vil opleve, må man tage et stykke, lækker siciliansk frugt som mellemmåltid og vente til restauranternes "myldretid".

Før rejsen til Sicilien kan man købe bogen "Mad & Vin, Sicilien" skrevet af Sicilien-kenderen Alfredo Tesio. Her finder du en gennemgang af øens bedste restauranter, cafeer, isbarer og konditorier. Desuden en guide til det sicilianske køkken og de mange spændende vine.

© 2006