Oplev Sicilien Business-2-business Presslounge
Oplev Sicilien
 Madkultur

 Opskrifter

 Rejs på Sicilien

 Kultur & Historie

 Natur & Landskab

 Sicilien i Danmark

 Nyheder

 Links

 Bøger

Caponata Classica

Af Helle Tesio
Forret eller tilbehør

4 personer

Ægte siciliansk caponata er en af de helt store klassikere, som man møder overalt på øen. Den tilberedes med store lokale variationer fra provins til provins - ja, endda fra familie til familie. Når man har prøvet den et par gange, kan man selv begynde at eksperimentere lidt. Fælles er dog altid den helt særlige, sursøde aroma, som ikke mindst går klokkerent ind i danske ganer. Caponata er en delikatesse, der er lækker både som selvstændig ret og som tilbehør - fx til grillet kød og fisk eller til kraftige grøntsagretter. Egner sig rigtig godt som gæstemad, for caponata kan serveres både lun og kold.

Råvarerne:
4 auberginer
4 peberfrugter
1 bladselleri
2 løg
Olivenolie til stegning
100 g grønne udstenede oliven af god kvalitet
50 g sultana-rosiner
50 g pinjekerner
1 spiseskefuld tomatpuré
2 flåede tomater
1 dl eddike
4 spiseskefulde rørsukker
50 g mandler
Salt

Sådan gør du:
Skyl alle grøntsagerne. Skræl auberginerne og skær dem i terninger. Læg dem i et dørslag med lidt groft salt drysset over. Skær peberfrugterne i to dele, fjern kerner og frø stok og del dem i strimler. Skær toppen og bunden af sellerien og skær den i skiver.
Pil løget og skær det julienne.
Ryst saltet af auberginerne og steg dem lysebrune lidt ad gangen i meget varm olie. Læg dem i et dørslag og lad olien dryppe af.
Steg peberfrugterne i olie til de er bløde. Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir.
Blancher sellerien i kogende vand i 2 minutter og steg den derefter i oliven olie i 5 minutter.
Steg løg i olivenolie, og når det er blødt og har taget lidt farve, tilsæt tomatkoncentrat rørt op med 1 dl vand og de flåede tomater.
Bland de stegte auberginer, peberfrugter, selleri, løg, tomat, rosiner, pinjekerner og oliven i en rummelig pande og steg dem sammen i 5-7 min. Smag til med salt. Rist mandlerne på en pande i lidt olie. Hak dem groft og drys dem over retten ved serveringen.
Her har vi lige pyntet med lidt gyldenstegte kartofler på tallerkenen.


© 2006