Europas mest afvekslende natur
Selv om Sicilien kun er godt halvt så stor som Danmark, rummer øen en hel række fantastiske naturscenerier. Ingen steder i Europa finder man så varierede og så sydlandske landskabstyper over så begrænset et areal som på Sicilien. Man kan ret nemt komme rundt og opleve det hele.
Her kan du bevæge dig fra flade floddeltaer med afrikanske papyrus-siv over typiske mediterrane haver med ferskner, appelsiner og oliven gennem en tør ørken til højtliggende polare bjerglandskaber - alt sammen inden for korte afstande. Som nyankommen til Sicilien overvældes man af de mange fantastiske naturbilleder: Idyllisk, eksotisk, voldsomt og bragende smukt
Bjerge, vulkaner og frodighed Sicilien er bjergrig. Uanset hvor du befinder dig på øen har du højdedrag omkring dig. Fra Erice helt i nordvest til Messina i nordøst løber en bjergkæde, hvor toppene når op i cirka 1000 meters højde. Det indre af øen er et betagende syn af bløde bjergtoppe og rundede dale. Kun yderst vestpå lige omkring byen Trapani og mod øst ved Catania er der flade (og frodige) sletter.
Oven over det hele rager Europas største aktive vulkan, Etna, der som regel er hyllet i røg eller skyer. Den over 3000 meter høje vulkan kan ses fra næsten hele Østsicilien som en magtfuld, mørk silhuet. Det er altid en stor oplevelse at tage turen op til krateret - og er man heldig, kan man opleve det dramatiske fyrværkeri fra Etnas hyppige små udbrud på nattehimmelen. Også ude på flere af de skønne små-øer, der omgiver Sicilien på alle sider, finder du vulkaner.
Eksotiske vækster Floraen er forbavsende rig og varieret.
Langs kysterne dominerer en varm, subtropisk planteverden med daddelpalmer, fønixpalmer, citrustræer, oliventræer, forskellige arter af figen-slægten, hibiscus, agaver, kaktus og andre varmeelskende vækster. Plus nærmest året rundt et væld af smukke subtropiske blomster. En eksotisk verden for os danskere, der kun kender disse planter fra vindueskarmens mini-udgaver.
I det højtliggende indland med kølige vintertemperaturer dominerer den europæiske dværgpalme, pinjer, stedsegrønne ege, ægte kastanie og et virvar af buske - herunder velduftende rosmarinbuske. Ja, kommer man højt nok op ad Etnas skråninger møder man "danske" bøgeskove.
Naturlandskabet afbrydes overalt af marker med durum-hvede, grøntsager, ferskner, appelsiner, vin, mandler og oliven. Selv vilde bjergskråninger midt på øen er under plov. Den sicilianske muld er lertung, mineralrig og meget gavmild.
Den samme rigdom møder man ikke i den vilde dyreverden, som har måttet vige noget for landbrug og 5 millioner sicilianeres behov for bolig og plads. Endnu lever der enkelte ulve på Sicilien, men ellers er det mere fredelige pattedyr som harer, ræve, vildkatte og kaniner, den opmærksomme iagttager kan få øje på. På himmelen får man ind imellem en ørn på sigtekornet, men ellers domineres luften af småfugle og trækfugle fra nord.
Havet: Krystalklart og azurblåt Men Sicilien har endnu en naturressource, som mange lande misunder den selvstyrende ø: Havet. Det smukke azurblå Middelhav er nok påvirket af forurening og overfiskeri, men er stadig en gavebod med tun, sværdfisk, krebsdyr, muslinger og blæksprutter - havdyr, som den dag i dag stadig skaber basis for en stor fødevareindustri, og som dominerer de sicilianske menukort. Sicilien har også masser af sandstrande og smukke klippebugter med lunt, krystalklart vand - og fine oplevelser under Middelhavets overflade for dykkere.
Brandvarm sommer Klimaet er ligeså varieret som landskabet og havets rigdom. Generelt er sommeren varm og tør, typisk med dagtemperaturer over 30 grader i lavtliggende områder. Perfekt til en badeferie, men ikke til strabadser. Om efteråret sætter regntiden ind, og varme, solrige dage kan på et øjeblik blive afløst af skybrud, som omdanner gaderne til rivende floder.
Vinteren er relativt kølig - men stadig behagelig sammenlignet med Danmark. Ved kysten typisk 12-13 i gennemsnit og stort set aldrig sne og frost. Inde i landet er temperaturerne dog betydelig lavere, især i højderne, og der forekommer sne også jævnligt fra december til februar.
"Regntiden" fortsætter i foråret, men samtidig vender solen stærkt tilbage. Foråret på Sicilien starter meget tidligt og er en pragtfuld oplevelse. Temperaturen stiger, øen blomstrer og dufter, og i løbet af maj sætter sommertørken ind, som i løbet af juli og august svider de smukke, grønne skråninger og gør dem gule og grå - indtil regnen på ny vender tilbage i september.
De bedste rejsemåneder Selv om vinterhalvåret er regnrigt, så er efterår og forår bestemt den mest behagelige periode at besøge Sicilien, hvis man ikke vil nøjes med at ligge på en badestrand. Solen kan også i regntiden skinne klart, og temperaturerne er langt mere behagelige end om sommeren. Efterårs- og forårsvejret minder om god, dansk sommer - og selv de køligste vintermåneder er milde. I hele den tid - to trediedele af året - er der også kun meget få turister.
Lidt om foråret Når foråret kommer til Sicilien, er øen er badet i blomster. I New York Times skriver den amerikanske Sicilien-kender Mary Taylor Simeti om den arkæologiske seværdighed Selinunte, som i marts er begravet i valmuer, tusindfryd, oksetunge og lilla kløver. Læs artiklen og bliv inspireret. Benyt denne webadresse: http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?sec=travel&res=9C00E1D8123DF931A35750C0A961958260
|
.jpg)

Værsågod at skylle! Varmt og krystalklart vand i en klippebugt i Trapani-provinsen, som turisterne ikke har fundet frem til.



Palmer overalt og i mange størrelser og afskygninger. Du er ikke i tvivl om, at du er kommet til Syden. Her et eksemplar fyldt med modne dadler. Floraen på Sicilien er smuk og eksotisk.



Sidst i oktober, men fuld sol og blomsterflor i en af øens utallige, økologiske olivenlunde. Alle frugter og grøntsager får ekstra meget sol og næring på Sicilien.

|