Oplev Sicilien Business-2-business Presslounge
Oplev Sicilien
 Madkultur

 Opskrifter

 Rejs på Sicilien

 Kultur & Historie

 Natur & Landskab

 Sicilien i Danmark

 Nyheder

 Links

 Bøger

Sfincione - siciliansk pizzabrød

Sfincione
Tykt siciliansk ”pizzabrød”


Af Helle Tesio

Snack eller hovedret

Om sfincione er der en vældig litteratur. Retten stammer oprindeligt fra Bagheria ved Palermo og blev i sin tid kun lavet op til jul. Den var uden tomat, og blev spist tre dage efter bagningen, for da den smagte bedst, siger historikerne. Det ansås faktisk for en slags helligt julebrød. I dag spiser man sfincione hele året rundt, og ligesom pizzaer kan sfincione tillaves på et hav af måder; man kan selv eksperimentere. Men de er anderledes end det, vi kender som pizza – tykkere og anderledes i konsistensen.

Dejen:
800 g hvedemel
2 teskefulde salt
25 g gær
ca. 3,5 dl vand

Fyldet:
3 store løg
3 spk olivenolie
1 lille dåse flåede tomater, blendede (400 g)
100 g reven ragusano (siciliansk ost, erstat evt med parmesan)
100 g saltede sicilianske sardeller
1 spk oregano
3 spk rasp
2 spk olivenolie
Salt og peber
Olie til at smøre bradepanden

Sådan gør du:
Dejen:
Opløs gæren i lunkent vand. Bland saltet i melet. Hæld vand og gær i melet og ælt til dejen er sammenhængende og smidig. Læg den i et fad og lad den hæve overdækket i 2 timer.
Pil løgene og snit dem fint, steg dem i olivenolie til de er klare, tilsæt lidt vand og lad dem simre til de er bløde. Hæld tomaterne ved og lad sovsen koge igennem i 10 minutter. Smag til med salt og peber afkøl sovsen.

Pres nu med hænderne dejen ud i en velsmurt bradepande – dejen skal være godt 2 cm høj.
Dæk den med sardeller og derefter med den revne ost, bred tomatsovsen ud oven på, drys med rasp og oregano og bag sfincione’n i en 220 grader varm ovn i 20 minutter. Se, om dejen slipper bunden – ellers skru ned for varmen til 180 grader og lad sfincione’n stå i endnu 10 minutter i ovnen.

Server sfincione lun, skåret i firkanter som snack til et glas vin eller hvad man har lyst til.Sfincione frisk fra stenovnen på et siciliansk trattoria. Bemærk tykkelsen og den tradtionelle udskæring i små mundbidder.En efterspurgt vare som hurtigt måltid - sfincione med lokal kolorit fra hver enkel region og by på Sicilien.

© 2006